Historisch en modern onderzoek naar propolis en de toepassing ervan in wondgenezing en andere medische gebieden en bijdragen van Poolse studies

Datum Publicatie: 28 Juli 2020
Bron: Science Direct

Etnofarmacologische relevantie

De geschiedenis van de medische toepassing van propolis (ook bekend als bijenlijm) gaat terug tot de tijd van de oude Grieken, Romeinen, Perzen en Egyptenaren. Honing en andere bijenproducten, waaronder propolis, nemen een belangrijke plaats in in de Poolse volksgeneeskunde. Wetenschappelijk onderzoek naar propolis in Polen begon in de vroege jaren zestig in Zabrze en gaat door tot nu toe.

Doel van de review

Het doel van deze review is om een ??overzicht te geven van informatie over Pools onderzoek naar propolis en de medische toepassing ervan, met bijzondere nadruk op studies betreffende wondgenezing. Daarom is ons doel ook om een ??nieuw licht te werpen op het therapeutische potentieel van Poolse propolis om toekomstig onderzoek op dit gebied te ondersteunen.

Materialen en methoden

Een systematische review van wetenschappelijke literatuur over propolis en de medische toepassing ervan werd uitgevoerd met behulp van de literatuurdatabases (PubMed, Web of Science, Google Scholar). We hebben speciale aandacht besteed aan artikelen die het effect van propolis op de genezing van huidwonden beschrijven, evenals aan de Poolse bijdrage aan onderzoek naar propolis.

Resultaten

Professor Stan Scheller was de eerste Poolse wetenschapper die zich bezighield met propolis en zijn medische potentieel. Zijn nalatenschap werd voortgezet door verschillende onderzoeksteams die het onderwerp in verschillende aspecten bestudeerden. Ze analyseerden de samenstelling van propolis, de antioxiderende, ontstekingsremmende, antimicrobiële, anti-apoptotische en kankerbestrijdende eigenschappen en de toepassing ervan in de tandheelkunde en wondbehandeling. De fysiologie van de wondgenezing na toediening van propolis werd grondig bestudeerd op varkensmodel, terwijl onderzoek bij patiënten de werkzaamheid van propolis bij de behandeling van chronische veneuze beenulcera aantoonde.

Conclusie

Poolse wetenschappers hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek naar propolis, de biologische eigenschappen ervan en de invloed op wondgenezing. Propolis-zalven kunnen het genezingsproces effectief versnellen en de genezingsfysiologie verbeteren, zodat ze kunnen worden aanbevolen als een veelbelovend actueel medicijn voor wondbehandeling in de toekomstige klinische en preklinische onderzoeken.



Bron:
  • Historical and modern research on propolis and its application in wound healing and other fields of medicine and contributions by Polish studies